viimeisen kuukauden aikana selkäkivuista kertoo kärsineen 41% naisista ja 35 prosenttia miehistä

Lähde: Terveys 2011-tutkimus / Terveyden ja hyvinvoinnin laitos


 

Selkäkivun syyt

Alaselkäkivun perimmäinen alkusyy on lähes poikkeuksetta lihasepätasapaino. Tästä aiheutuu lonkan, nikamien, SI-nivelen ja olkapään asentovirheitä. Lonkan/SI-nivelen asentovirhe ilmenee ensisijaisesti alaselkäkipuna L4-L5 hermojuuren puristuessa. Jalkojen, olkapään, hartian, polven, pään ja niskan kipuja esiintyy myös hyvin usein, koska keho ja nivelet toimivat väärässä asennossa.

SI-nivel ei ole koskaan kivun alkusyy. Jos lantio on vinossa, tällöin on myös koko keho. Selkä menee notkolleen, toinen olkapää painuu alemmas (lihakset lyhenevät ja olkapää ei nouse kunnolla), pää on hieman keskilinjan etupuolella jolloin niskat kipeytyvät jatkuvasta paineesta ja rasituksesta.

Jalat ovat "eripituiset" joka aiheuttaa toisen polven kääntymistä sisäänpäin. Polvinivel toimii väärässä kulmassa aiheuttaen kipua ja kulumaa. L4 ja L5 hermojuuret jäävät puristuksiin lantion kääntyessä ja krampaavat selän (noidannuoli) sekä heijastavat kipua jalan ulkosyrjään, pakaraan ja takareiteen, joskus varpaisiin saakka.

Hermot jäävät puristuksiin, koska lonkan toinen puoli on ylempänä kuin toinen. Lannerangan 4. ja 5. nikama painautuvat toisiaan vasten lantion vahvemmalta puolelta puristaen hermojuurta. Ko. vaiva on myös syynä lähes aina lannerangan alueen välilevynpullistumaan. Jos pullistuma on sivusuuntainen, niin 98% tapauksissa se sijaitsee L4-L5 välissä. Jotta välilevy pystyy pullistumaan se tarvitsee paineen vastakkaiselle puolelle.

Lantion suoristus auttaa tällöin aina poistaen paineen, joka aiheuttaa pullistuman. Lähes jokainen välilevynpullistuma alaselässä on ehkäistävissä pitämällä lantion asennosta ja lihastasapainosta huolta.

Tutkimuksia ja taustatietoa

Selkäkipua on tutkittu mm Terveys 2011 -tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan selkäkipujen määrä suomalaisilla on kasvanut. Tutkimuksessa verrataan lukumääriä aiempaan, vuonna 2000 tehtyyn tutkimukseen. 

Käypä hoito -suositukset on riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Sivuille on laajasti kerätty tietoa alaselkäkivun mahdollisista aiheuttajista ja hoidoista.